donderdag 30 oktober 2014

Donderdag 30 oktober: Een dag vol ambachten, bos en paddenstoelen...

Polen, een land van 350.000 km²...
Is het te verwonderen dat in dit uitgestrekte land er nog ongerepte plekjes natuur te vinden zijn?
Zo ook in Puszcza Notecka, een reusachtig natuurgebied (1350 vierkante kilometer!!!!)
op minder dan 100 km van Poznan.


Met als gids de leraar in biologie (een bijna-doctor in de plantkunde!) kon dit niet mislukken...
Bovendien had God onze gebeden verhoord en was het weer heerlijk herfstig.
(Bog to Polak, zeggen ze hier, God is een Pool).

Na een rit van een honderd kilometers kwamen we op een 19de eeuws landgoed terecht waar de stallen gerestaureerd waren tot een 'Pools Bokrijk'. 

Een winkeltje van rond het jaar 1900 tot leven gekomen, de werkplaats van een smid, van een mandenvlechter, van een schoenmaker, hoe onze (over)grootouders wasten, een klasje recht uit het begin van de vorige eeuw, het kwam allemaal voor onze ogen tot leven. Meer nog, we mochten alles aanraken, alles uitproberen...





... en uiteindelijk werden we uitgedaagd om met wilgentakken een heel eenvoudig kunstwerk te maken.





Na deze pedagogische workshop doken we het bos in, op zoek naar eetbare paddenstoelen. Zoveel vonden we er dat we even onze weg kwijt waren, maar dankzij onze bewaarengelen Jurek en Tomek - onze buschauffeurs - raakten we toch op het geplande uur in Poznan .

















Daar stond onze Poolse familie ons vol ongeduld op te wachten om de laatste avond in te vullen. Voor de enen wordt het het bijwonen van een bekermatch in het schitterende stadion van Lech Poznan, voor de anderen een huisparty (wat ga jij vanavond aandoen, was de meest gehoorde zin in de bus).

Op de leerkrachten wacht het banket, aangeboden door de directeur van onze zusterschool. Ook wij zullen dus piekfijn aan de tafel verschijnen.

Tot morgen, geachte lezer. Hopelijk vinden we dan ook de tijd om even iets te posten. En anders, tot zaterdagmorgen aan de Warande. Het ga ons allen goed.


Geen opmerkingen: