Om 6.30u wacht ons al het ontbijt ... in ons "stamrestaurant" op 450 meter van ons hostelletje...
Śniadanie francuskie (ontbijt op zijn Frans):
Jajecznica
na maśle, ser camembert, pomidor, dżem, masło,
Een uur later zitten we al op de bus richting de zoutmijn van Wieliczka, Unesco-werelderfgoed.
Kilometers gangen en her en der door artistieke mijnwerkers
prachtige uitgehouwen taferelen.
In diverse zalen een beeld van wat de Poolse mens sinds de 19de eeuw beroert.
Bovendien gezond, naar 't schijnt, die zoutlucht.
Tegen de middag zijn we terug in Krakau, klaar om deze parel van een stad te doorkruisen, één van Europa's geliefde city-trips.
Dit aan de hand van een gids - het wordt een 6 uur durende ontdekkingstocht, enkel onderbroken door een vrije lunch.
Wist je dat in de middeleeuwen het aardoppervlak een stuk lager lag?
Waarschijnlijk wel. Als je kijkt wat een mens jaarlijks produceert,
als je bedenkt wat de natuur allemaal voortbrengt in vier seizoenen,
kan het niet anders dan elke dag, elke maand, elk jaar komt er een laagje bij.
Zoals een boom elk jaar wat uitdeint richting moment dat hij omvalt,
zo groeit onze aarde richting moment van ontlading...
Het museum onder de markt hebben we spijtig genoeg links laten liggen.
Dat zal voor een volgende keer zijn.
Maar wat we wél zagen, ook daar kwamen we ogen tekort.
Krakau, het Firenze van Oost-Europa (of moeten we "midden-Europa" zeggen?).
In de middeleeuwen bloeiend centrum van kunst en politiek.
De machtige koningsburcht (met een schat aan Vlaamse wandtapijten),
de Mariakerk (met één van de mooiste gotische retabels ter wereld),
twee restanten van de macht en pracht van Polens hoofdstad
voor het Poolse koninkrijk zo groot werd dat de hoofdstad verplaatst werd
naar het oosten, naar Warschau.
De universiteit, de tweede oudste van Centraal-Europa, en tot slot Kazimierz, de Joodse wijk.
Terwijl onze voeten bijna van vermoeidheid in de Krakause kasseien vastgegroeid waren, bereiken we toch ons restaurant voor onze warme maaltijd.
Objadokolacja:
Zupa pomidorowa z makaronem
Filet drobiowy z grilla
Frytki
Zestaw surówek
Frytki
Zestaw surówek
een bezoekje aan een echte Poolse chocoladebar: GENIETEN!
En tot slot terugkeren naar ons gezellige hostelletje...
Het was een lange, lange dag - ontbijt om half zeven, weet u nog?En in totaal hebben we 17km gestapt (dank u, app).
Laat zal het niet worden. Morgen staat immers het Grote Avontuur op het programma:
de tocht naar onze nieuwe "thuis".
4 opmerkingen:
heel mooi gedaan op de blog
zo kunnen we de reis volgen
Je zou zin krijgen om zelf Polen te gaan verkennen bij het lezen van jullie belevenissen....
Het menu is voor ons een raadsel :-)
Joepi, foto van ons Silke !
we kijken al uit naar volgende update op blog !
bedankt voor de prachtige blog. heel tof voor het thuisfront!al dat jong geweld is een "legendarische" reis aan het beleven.kenners van reisleiders!boeiende "verderzetting" gewenst....
Inderdaad, prachtige blog.
Een reactie posten