woensdag 29 oktober 2014

Woensdag 29 oktober: van Slaven en peperkoeken...

Woensdag al. Opnieuw zo vroeg op. Onze broers en zussen naar school en wij de bus op, want ons wacht een rit van 150 km richting oosten.

Onze eerste stop is Biskupin, een paaldorp van de vroege Slaven, ook Unesco-werelderfgoed. 

De oudste sporen van bewoners op het gebied dat nu Polen is, werden hier gevonden. De bewoners kozen voor veilige woonplaatsen op natuurlijke eilanden in de meren of ze bouwden zelf een soort eilandjes op het water. 




Er woonden naar schatting 700 mensen op een oppervlakte van 2 ha. Zo een dichtbevolkte nederzetting lijkt meer op een stad dan op een dorp. De mensen daar leefden van veeteelt, akkerbouw, jacht en visserij.

Biskupin lag op een belangrijke handelsroute tussen Zuid- en Noord-Europa waarlangs barnsteen (ook wel gele amber genoemd) gebracht werd van de Baltische Zee naar het Middellandse Zee gebied.






Weer de bus op en 50 km. verder komen we aan in Toruń, ook al sinds 1987 op de werelderfgoedlijst
van de Unesco. Toruń, de stad van Mikoaj Kopernik (Nicolaas Copernicus), wereldberoemd astronoom.



Sommigen wandelen eerbiedig door zijn geboortehuis...




Maar Toruń is ook de stad van peperkoek... En dat moeten we natuurlijk ook zelf maken.














Na zoveel wetenschap, zoveel zoetigheid en zoveel "stadswandeling" is het hoog tijd voor de terugreis, via de brug over de Wisła onder een piepende maan terug naar onze nieuwe thuis, waar men op ons wacht met een overheerlijke (typisch Poolse?) warme maaltijd...

1 opmerking:

Carla zei

Zou er ook bij willen zijn, als ik deze foto's zie :-)